Fő tartalom átugrása

Blog

Istenek eledele, a csodálatos TheobromaCacao

A maja és azték civilizációk már i.e. 1500 körül termesztették. A kakaóbabból kakaóitalt készítettek, amit keserűen fogyasztották, elitt körökben vaníliával, chilivel ízesítették. Az aztékok fizetőeszközként is használták a kakaóbabot.

Napjainkban

A kakaófa a legmelegebb területeken növekszik, Dél-Amerika őserdeiben honos. Ez a különleges növény, a kakaófa nagyon szereti a nedves talajt, a magas páratartalmat. Termőterülete az Egyenlítő mentén található: Afrika, Közép- és Dél- Amerika, Közép-Ázsia területén.

Érdekességek, amit jó ha tudsz a kakaófáról, kakaóbabról:

  • törzsvirágzású, termése a toktermés, amiben a kakaóbabok 5-7 oszlopban sorakoznak
  • összetételét tekintve a nyersbabnak az alábbiak szerint alakul:

zsiradék 44-48%, fehérje: 11-14%, szénhidrát: 7-11%, víz: 6-8%, ásványi anyag: 2,5 %

  • hatóanyaga: a teobromin, ami nagyon jó hatással van az agyra és a vérkeringésre, nem véletlenül ajánlatos fogyasztani vizsgaidőszakban, edzés után. Ezen kívül több mint 300 vegyületet tartalmaz.
  • Omega-6 és Omega-3 zsírsavat tartalmaz, emellett foszfort, vasat, magnéziumot, rezet, káliumot, kalciumot, szelént, cinket, valamint béta-karotint, A, B, C, D és az E vitamint.
  • kimagasló antioxidáns tulajdonsága van.

Leszögezhetjük, hogy a kakaó, kakaóbab egészséges táplálák, ami tökéletes alapanyaga egy bonbonnak.

Következő cikkben: babtól a csokoládéig, csokoládé fajták.

Kapcsolat


+36 20 264 3886

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.