A maja és azték civilizációk már i.e. 1500 körül termesztették. A kakaóbabból kakaóitalt készítettek, amit keserűen fogyasztották, elitt körökben vaníliával, chilivel ízesítették. Az aztékok fizetőeszközként is használták a kakaóbabot.
Napjainkban
A kakaófa a legmelegebb területeken növekszik, Dél-Amerika őserdeiben honos. Ez a különleges növény, a kakaófa nagyon szereti a nedves talajt, a magas páratartalmat. Termőterülete az Egyenlítő mentén található: Afrika, Közép- és Dél- Amerika, Közép-Ázsia területén.
Érdekességek, amit jó ha tudsz a kakaófáról, kakaóbabról:
- törzsvirágzású, termése a toktermés, amiben a kakaóbabok 5-7 oszlopban sorakoznak
- összetételét tekintve a nyersbabnak az alábbiak szerint alakul:
zsiradék 44-48%, fehérje: 11-14%, szénhidrát: 7-11%, víz: 6-8%, ásványi anyag: 2,5 %
- hatóanyaga: a teobromin, ami nagyon jó hatással van az agyra és a vérkeringésre, nem véletlenül ajánlatos fogyasztani vizsgaidőszakban, edzés után. Ezen kívül több mint 300 vegyületet tartalmaz.
- Omega-6 és Omega-3 zsírsavat tartalmaz, emellett foszfort, vasat, magnéziumot, rezet, káliumot, kalciumot, szelént, cinket, valamint béta-karotint, A, B, C, D és az E vitamint.
- kimagasló antioxidáns tulajdonsága van.
Leszögezhetjük, hogy a kakaó, kakaóbab egészséges táplálák, ami tökéletes alapanyaga egy bonbonnak.
Következő cikkben: babtól a csokoládéig, csokoládé fajták.